10 anys de lectura en veu alta

23 de febr. 2015 0 comentaris
Avui  el “Grup de lectura en veu alta” de la Biblioteca Central Tecla Sala de L’Hospitalet compleix deu anys.

10 anys de trobades setmanals, 25 llibres llegits en veu alta, prop de 350 sessions de lectura compartida, gairebé 8000 pàgines llegides en veu alta, molta complicitat entre els lectors i molts moments únics d’experiències singulars: pel plaer de la paraula, per la consciència de comprendre o per l’arribada inesperada del coneixement.

“10, 25, 350, 8000, molta i molts” indiquen quantitats d’una activitat que, des del seu inici, s’ha singularitzat sobretot per la qualitat.



En primer lloc, la qualitat de les obres llegides: el Quixot de Cervantes, La flauta màgica de Mozart, Cien años de soledad de García Márquez, L’Odissea d’Homer, El lazarillo de Tormes, la Divina Comèdia de Dante, El camino de Delibes, El quadern gris de Josep Pla, els ‘contes’ de Mercè Rodoreda, de Pere Calders, d’O. Henry i d’Stefan Zweig, les novel·les curtes de Fred Ulhman o les històries llargues del Gènesi, de l’Èxode i de Les mil i una nits. La primera proposta de lectura, l’any 2005, va ser el Quixot. Fou la millor manera que la Biblioteca Tecla Sala va trobar per celebrar el 400 aniversari de la publicació de la primera part del llibre.

Un segon signe de distinció d’aquest ‘grup de lectura en veu alta’ serien els lectors, diversos però amb unes característiques comunes: curiositat, disponibilitat i esforç. Aquesta ha estat sempre una activitat matinal i de periodicitat setmanal. Llegir el Quixot sencer ha suposat 45 sessions de lectura, 40 sessions el Quadern gris; la Comèdia de Dante, 39; l’Odissea, 22 i Cien años de soledad, 21. Molt de temps dedicat a la lectura de cadascuna d’aquestes obres i una gran dosi de compromís i sensibilitat. Per la majoria del grup, la lectura en veu alta d’aquestes obres ha estat la seva primera lectura, i difícilment l’haguessin fet sense compartir-la amb el grup. 

Finalment, en tercer lloc, cal reivindicar la vocació de servei públic de ‘qualitat’ de la Biblioteca Tecla Sala: ampliant l’oferta d’activitats per adults als matins (primera experiència), augmentant la periodicitat habitual d’un club de lectura, cuidant l’acolliment dels lectors i l’ambientació de l’espai de lectura per millorar la comprensió dels textos, buscant la trobada amb grans humanistes (professors universitaris, traductors,...)  que s’adaptaven al grup en les seves aproximacions...
 
Compartir el temps és guanyar-lo, compartir lectures és multiplicar-se, compartir reptes (també literaris) és créixer. 10, 25, 350, 8000, ‘guanyar’, ‘multiplicar’, ‘créixer’ semblen indicadors de quantitat però és tot el contrari, són indicadors de qualitat: bibliotecària, humana i literària. Per això estem tan contents de fer 10 anys.    

I per celebrar-ho ens trobarem demà, com cada dimarts, a les 12h. 
I ho celebrarem   en grup, amb un pastís, amb un brindis ... i amb les històries del "rector de Vallfogona" narrades per l'Albert Estengre.


 
PrestaShop themes