Diari de lectura. Pere Calders (11)

11 de des. 2012 1 comentaris

Lectura. Avui hem llegit dos contes més de Cròniques de la veritat oculta. No és un mal moment per reproduir una cita de Joan Lluís Bozzo sobre Calders i els seus contes, doncs ja comencem a familiaritzar-nos amb el 'món literari' de Pere Calders:

"El món literari de Calders ens fascina 
per la simplicitat plena de fantasia, 
per la inacabable riquesa d’imatges que conté, 
per la seva ironia sempre carregada de tendresa, 
pel seu humor entre ingenu i amarg, 
pel seu llenguatge tremendament assequible i a la vegada elegant, 
pel fet que els seus contes —malgrat ser universals— 
responen a una manera de sentir molt pròpia de Catalunya i dels catalans, 
i que no té cap relació amb el nacionalisme folklòric i carca; 
per l’enorme capacitat de sorpresa que té la seva narrativa, 
etcètera."



Els dos contes d'avui són:

L'any de la meva gràcia. Al protagonista d’aquest conte li és atorgat un do sobrenatural que el farà capaç de dur a terme accions que no es troben a l’abast de la resta dels humans. El personatge central treballa en una fàbrica d’estampats, fundada, segons es diu, per un «il·lustre negrer». Un dels costums que es manté a l’empresa és fer present als treballadors d’un sobresou justament per Cap d’Any; el que es coneix com una paga extra de Nadal. Quan menys s’ho esperava, i coincidint amb un canvi d’any, es manifesta el do sobrenatural del protagonista. Així que reconeix que pot treure profit econòmic del do, va a trobar diverses persones per proposar-los el negoci. Quan l’empresa funciona a molt bon ritme, es produeix l’aparició d’un element que desestabilitzarà el negoci. Amb la intenció de salvar el negoci, el protagonista del conte va a trobar el conseller de Treball.

La ciència i la mesura. Ens trobem davant d’una nova caricatura de la classe benestant, allunyada de les coses naturals, com els jocs dels nens, i plena d’artificis amb els quals no sempre s’aconsegueix el que es pretén. A l’inici del conte es fa referència a un símbol per expressar cortesia: el milionari rep els tècnics en cambres i jocs per a infants i els ofereix un grapadet de sal i tres monedes. A fi de conèixer la singularitat de cada nen, els tècnics alemanys especialistes en cambres i jocs per a infants els fan diverses proves. Una vegada iniciades les obres de la cambra de jocs que encarrega el milionari, es produeixen diverses conseqüències negatives i amb la cambra de jocs a punt, el milionari no pot sofrir que els seus fills juguin a jocs anònims. Potser perquè ningú no els ha demanat en cap moment la seva opinió, els fills del milionari no veuen amb bons ulls tot el que s’està preparant per a ells i arriba un moment que decideixen boicotejar les obres. En un moment es fa referència directa a la casa del conte de 'Hansel i Gretel'. Un cop acabades les obres de la cambra de jocs, el pare enllesteix el programa de les festes inaugurals i demana que sigui enganxat a tots els xamfrans de la comarca. Contra el que estava previst, en els dies posteriors es neguen a jugar a la cambra.

Festa. El proper dimarts, 18 de desembre, celebrarem el final de trimestre. Avui, hem tingut una mena d'anunci de la festa: en Leandre, que no podrà venir dimarts vinent, ens ha recitat -de memòria- un bon fragment del "Poema de Nadal" de Josep Maria de Sagarra. Impressionant! Llàstima de càmara!

1 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Porque no hemos caido, pero podíamos haber usado los móbiles que tenemos ahora de última generación.
    un saludo y nos vemos el Martes.
    Araceli.

 
PrestaShop themes