Diari de lectura. El quadern gris (6)

18 d’oct. 2011 0 comentaris
Assistents: 21
Temps de lectura: 45 minuts
Temps: Encara fa molta calor, toca el sol a la sala.
Observacions: La Teresa i la Rosa han volgut celebrar sants i aniversaris amb bombons i catànies. El Leandre ens ha dut l'aparell de la ONCE amb el qual pot escoltar la gravació de El quadern gris que li han deixat. 



Llibre. Instruir i agradar. El quadern gris, del qual s’ha escrit que és una de les obres imprescindibles de la literatura del segle XX, fins i tot més enllà dels límits de la literatura catalana, fou publicat per Josep Pla l’abril de 1966, quan el seu autor tenia seixanta-nou anys. Considerada unànimement l’obra més important d’un escriptor que ha estat qualificat sovint com el primer prosista català del segle XX.  
Sota l’aparença formal d’un dietari, El quadern gris explica amb detall la vida que feia l’autor des del dia 8 de març del 1918 fins al 15 de novembre del 1919. El lector assisteix a la formació de la personalitat de l’autor protagonista;, veu, a través dels seus ulls, el món que l’envolta, des de l’àmbit familiar fins al cultural; coneix la posició que pren en cada cas; escolta les històries que l’autor li conta, però, sobretot, es troba una obra que compleix els dos objectius bàsics que, segons els antics, ha de tenir tota obra d’art: instruir i agradar.  
Lluis Bonada a "El quadern gris" de Josep Pla.   



Lectura. Avui hem llegit una mica menys del previst inicialment. Hem fet els dies 15, 17, 19, 23, 24 i 29 de maig de 1918. L'autor ens ha descrit un enterrament envoltat de tramuntana, el temps sec i la pols dels camps, la contemplació del mar, unes sardines a la brasa, la conversa del cafè, una cita de Dante !!,  les diverses modes a l'hora de posar noms a la canalla, la relació de les tortugues i els gossos, Santiago Rusiñol, i la vida de la tia Marieta que vivia a Calonge i anava a peu a Palafrugell. Varietat!



Cita. El 23 de maig, després de criticar en Santiago Rusiñol, diu Per què escric aquests judicis literaris? ¿Amb quin dret escric judicis literaris jo que no sé un borrall de res?

Cita 2. Les sardines em fan regalimar els sentiments, m'afebleixen la raó i poblen la meva imaginació de formes plenes de gràcia. Càram amb les sardines! val a dir que eren grosses, fresques, vives... i a la brasa.
 
PrestaShop themes