Diari de lectura. Cercamón (6)

3 de maig 2011 4 comentaris
Assistents: 22
Temps de lectura: 55 minuts
Lectura: Tres capítols, 31 pàgines.
Clima: Bon dia: clar, assoleiat i bona temperatura.

Observacions: Bones notícies: Després d'unes setmanes d'absència, avui ens hem retrobat amb la Montserrat i també amb els bombons, gentilesa de l'aniversari de la Maria i el sant de l'Araceli.


Llibre. Avui hem començat la segona part del llibre: L’Obaga. Han passat gairebé dos-cents anys i ens trobem a començaments del segle XIII. És un moment d’esplendor de la lírica provençal, dels trobadors. Bernat de Ventadorm, Ramon Vidal de Besalú, Hug de Mataplana o el mateix Cercamón són noms de personatges històrics que aquí són també literaris i ens introdueixen al fantàstic món dels trobadors catalans. La lírica i la formació de trobador de Cercamón pren el relleu de la política i la formació de governant d’Ermessenda.


Aquesta segona part comença amb la lletra del poema de Gastó Febus Aquelles muntanyes que tan altes són... Aquí teniu una versió cantada:




Amb el nom de "Aqueres montanhes" o "Se canta", aquest poema s'ha convertit en la cançó popular més coneguda a tot Occitània i que, des de l’any 2008, és l’himne oficial de l’Aran. Per veure la popularitat del tema, aquï us deixo una versió cantada per José Antonio Labordeta.


Lectura. El primer capítol d'aquesta segona part es titula El cant de l’alosa i fa referència a un dels poemes més coneguts del trobador Bernat de Ventadorm, Can vei la lauzeta mover, del qual es conserva també la música. Vist que aquesta pàgina del diari de lectura ha agafat un aire molt musical, us deixo també una versió d'aquesta cançò.




A la primera part del llibre, l’autor ens va situar al davant una geografia que podem reconèixer, un somni polític que no va reeixir i una arquitectura que ens ha deixat mostres esplèndides en nombroses esglésies i monestirs. En aquesta segona part, a la mateixa geografia, descobrim el temps del desenvolupament de l’amor cortès, del fins amor.  Més endavant, incorporarem a les aventures del llibre, els conflictes i els debats derivats del catarisme.

De moment, a més de presentar-nos l'ambient dels trobadors, avui hem assistit a una sessió de la cort d'amor al castell d'Esclermonda. Interessants comentaris. Fins dimarts.

4 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Carles, aquesta setmana t'has superat si això encara era possible. Regalar-nos els tres videos amb les cançons trobadoresques és un present inesperat. Gràcies, n'hem gaudit una bona estona.
    Fins aviat
    Miquel i Carme

  • Anònim ha dit...

    Carles,
    Contemplar les nostres muntantanyes, amb aquests fons musical que tantes coses evoca, és un regal que emociona.
    Hi ja saps que nosaltres ens emocionem facilment!
    Gràcies per aquest regal.
    Antoni i Montserrat

  • Carles Ferrer Sales ha dit...

    Me n'alegro que us hagin agradat els videos. El cert és que són de bon veure i a la xarxa n'hi ha algun més de molt bonic. Ja el posarem.

    Demà haureu de fer una mica d'augestió. No podré venir però igualment farem/fareu lectura en veu alta.

    Fins l'altre dimarts. Segur que us veuré a tots la mar de bé. (espero)

    Carles

  • Anònim ha dit...

    Hola Carles,

    Espero que tot hagi anat bé.

    Els vídeos, sense comentaris, i estic d'acord amb els altres anónims.

    Núria

 
PrestaShop themes