Diari de lectura. Divina Comèdia (24)

24 de març 2010 3 comentaris

Els llibres més llegits. Vist que hem arribat als 10 llibres llegits -per ser més precisos: 9 llegits i 1 en vies de ser completament llegit- ja podem fer una llista dels "top ten", dels 10 llibres més llegits que, en el nostre cas, serien els llibres que han necessitat més temps de lectura. 
Aquest rànquing ha canviat recentment perquè la Divina Comèdia, amb 24 sessions de lectura, ja ha superat les 22 de Cien años de soledad i de l'Odissea. El primer del rànquing i a prou distància és , com no, el Quixot: 45 sessions de lectura.

Lectura. A la sessió de lectura d'avui hem recuperat dues lectores que teníem convalescents: la Rosa i la Joaquima, així que hem tornat a superar la vintena. Hem fet dos cants i mig, com la setmana passada. Hem repassat i acabat de llegir el cant 30 i ens hi hem posat amb el 31 i el 32. És a dir, ens hem quedat a un cant d'acabar la lectura del Purgatori abans de Setmana Santa. Aquests darrers dies, degut a les constants al·legories, al seguit d'imatges en sentit figurat ha tocat aturar-se més en l'explicació del significat d'aquestes imatges. Això alenteix el ritme de lectura però permet entendre millor la història i valorar més l'obra de Dante. 


Purgatori (10). La setmana passada vam deixar Dante embadalit amb la visió de la processó mística i, sobretot, amb l'aparició de Beatriu. En els cants d'avui, Beatriu renya Dante pel seu comportament a la terra i li demana les raons del seu desviament del bon camí. Dante que, amb prou feines és capaç d’obrir la boca, reconeix el seu ‘pecat’ i es mostra profundament penedit. Tant penedit es mostra que acaba desmaiat i es desperta submergit en el riu Leteu, el riu de l’oblit.

Dante ha quedat bocabadat davant l’esplendor de Beatriu però ha d’espavilar per veure tot el que encara queda. Dante i tot el seguici arriben a un misteriós arbre nu on Crist lliga el carro de l’Esglèsia. Allà assistirà a la representació de la història agitada de l’Esglèsia: atacada per l’imperi, per l’heretgia, per Mahoma,...

Concurs. Des de l'inici de la Comèdia sabem que la meitat de la nostra vida són els 35 anys. Avui fem una doble pregunta sobre edats, ara bé, és possible que la resposta sigui la mateixa: Quants anys tenia Beatriu quan va morir? . Al cant XXX Beatriu parla del llindar de la segona edat, quina és aquesta segona edat i fins quins anys arriba?

Bones vacances, bona lectura!
Recordeu: ens retrobem dimecres, 7 d'abril.

3 comentaris :

  • rosa ha dit...

    Hola a tots/es,

    La segona edat ,la joventut, arriba fins als 25 anys d'edat; l'edat en que Beatriu va canviar definitivament de vida. ( Beatriu va morir als 25 anys)

    Bona Pasqua 2010.
    Rosa

 
PrestaShop themes