Dante i Raffaele Pinto

6 d’oct. 2009 0 comentaris
Raffaele Pinto. Des de 1974 treballa com a professor de Filologia Italiana a la Universitat de Barcelona i, des de 2001 és també professor consultor de l'UOC. Especialista en Dante i la literatura medieval de l'àmbit romànic, la literatura comparada i la història del cinema. Ha editat La vida nova de Dante.

Divendres, 2 d'octubre, a les 12 del matí. Vam convidar Raffaele Pinto per fer una xerrada sobre la Divina Comèdia de Dante.

Introducció a la Divina Comèdia. Primerament el grup va fer alguna pregunta més general sobre el llibre: l'opinió de l'esglèsia del moment, el perquè del títol del llibre, ... Seguidament vam passar a repassar el cant XXVI de l'Infern en el qual Dante i Virgili arriben al cercle vuitè, el cercle dels fraudulents, on troben Ulisses.

En Raffaele, sabedor que el curs passat vam llegir L'Odissea va pensar que podia ser una bona experiència comparar l'Odisseu d'Homer, també el de Virgili, amb el de Dante. Així que ens va fer una lectura comentada del cant, en italià amb traducció simultània. La proposta era una mica exigent degut a les continues al·lusions a episodis clàssics però alhora va ser estimulant i molt aclaridora.

Joan F. Mira es refereix a aquest cant, el de la mort d'Ulisses, com un cant crucial per al sentit profund de l'aventura intel·lectual de l'obra de Dante. I realment, així es va poder entendre després d'escoltar a en Raffaele. Coneixement. Un plaer!



"Considerate la vostra semmenza:
fatti non foste a viver come bruti,
ma per seguir virtute e canoscenza"

Recordeu la llavor d'on heu eixit:
no vau ser fets per viure com les bèsties,
sinó adquirint virtut i coneixença
 
PrestaShop themes