Diari de lectura. L'Odissea (21)

11 de març 2009 2 comentaris
Retorn. Després de passar dues setmanes fent la lectura a la Sala Infantil avui hem retornat a la Sala Quixot. Val a dir que el retorn a 'casa' no ens ha costat tant com li va costar a Odisseu però sempre ve de gust retrobar la familiaritat.

Lectura. Els que han retrobat la familiaritat -i no després de dues setmanes sino de vint anys- són Penèlope i Odisseu. Ho hem llegit el cant XXIII que és el cant del retrobament d'Odisseu i Penèlope.

(Francesco Primatticio, 1563)


Euriclea desperta Penèlope per tal de fer-li saber tot el que ha passat: que el pìdolaire és el seu marit i que ha mort tots els pretendents. Penèlope no s'ho creu i es mostra prudent davant Odisseu. Fins que aquest no li explica com va construir el llit nupcial, Penèlope no se'l creurà. Un cop reconeguts, Odisseu li explica les seves aventures a Penèlope i parlen tota la nit. L'endemà, Odisseu anirà a veure el seu pare Laertes.
Odisseu intenta que Penèlope el reconegui
Relleu de terracota de l'any 450 abans de Crist
Autor desconegut. (Museu del Louvre)

Això s'acaba. El cant XXIII era curtet, així que hem tingut temps de llegir també el començament del cant XXIV que és ultim. És a dir, això s'està acabant. El proper dimecres haurem enllestit la lectura de L'Odissea que vam començar el mes d'octubre passat. Sembla mentida. Ho recordarem la setmana vinent però ja estem en condicions d'anunciar que per tancar el cercle el dimecres 25 de març ens tornarem a trobar amb el traductor de l'obra, en Joan Alberich. Serà un privilegi, ja ho explicarem.










Imatges de la trobada amb en Joan Alberich, setembre de 2008.
Tot just abans de començar la lectura de L'Odissea

Concurs.
Odisseu ha estat reconegut per Penèlope, tot va tornant al seu lloc però Odisseu encara té una preocupació al cap i així adverteix a Penèlope. Què tem Odisseu, un cop morts tots els pretendents?

2 comentaris :

  • rosa ha dit...

    Hola a tots i totes!
    Quan va baixar Odisseu al país de Hades, Piresias va ordenar que anés per moltissimes ciutats dels mortals portant a les mans un rem, que anés per pobles que no coneguessin la sal, i quan es trobés un mortal que li digués que porta una ventadora a l'espatlla, llavors clavés el rem i fes sacrificis espléndids a Posidó, així tindria una vellesa tranquill.la i al seu voltant la gent seria feliç. Odisseu li diu a la seva dona que l'últim que li falta per fer és això.
    Crec que la resposta correcta és aquesta. Fins dimecres.Rosa

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Efectivament, Tirèsias li diu tot això a Odisseu quan aquest baixa a l'Hades.

    Però el que realment tem Odisseu (potser la pregunta no era prou clara o, el capítol que hem llegit no ho fa del tot manifest)és la reacció dels familiars dels pretendents. Per això al final del cant XXIII, Odisseu li diu a Penèlope: Aviat, en aixercar-se el sol, correrà la veu de l'extermini dels pretendents, als quals he llevat la vida. Puja dalt amb les serventes i quedat'hi sense mirar ningú ni parlar-hi

 
PrestaShop themes