L'Odisseu d'en Bartra

7 de gen. 2009 1 comentaris
Agustí Bartra. Coincidint amb el centenari del naixement del poeta i novel•lista Agustí Bartra (Barcelona, 1908 - Terrassa, 1982), l'editorial Proa va publicar l'edició completa d'Odisseu (1953), una de les seves obres més significatives, en la qual el mite homèric serveix per expressar el dolor de l'exili. L'edició va a càrrec del crític Sam Abrams i té el suport del fill de l'escriptor, l'antropòleg mexicà Roger Bartra.



Odisseu. En aquesta obra, publicada per primera vegada a Mèxic l'any 1953 -amb portada d'en Pere Calders- , i reeditada a Barcelona el 1970, l'autor recrea el mite de l'Odissea, sobretot el del seu protagonista.

Odisseu és el nom d'origen grec del personatge que sovint coneixem amb el nom d'Ulisses. En el llibre hi veiem aparèixer els capítols més coneguts del gran poema homèric (Polifem les sirenes, Nausica, Circe, Penèlope, etc.) reconvertits, en aquest cas, en matèria narrativa, amb l'acompanyament de poemes i alguna peça breu de teatre.


Biblioteca del exilio. La versió digitalitzada en castellà d'Odisseu la trobareu a la Biblioteca del Exilio promoguda per Red de Estudios y Difusión del Exilio Republicano (REDER), Grupo de estudios del exilio Literario i la Biblioteca Virtual Miquel de Cervantes. A la pàgina dedicada a l'autor, Agustí Bartra, trobareu la seva obra d'exili.

A la Biblioteca Tecla Sala podeu trobar, si us interessa, l'edició que va publicar Edicions del Mall, l'any 1986, amb il·lustracions de J. M. Giménez Botey.

(Portada de la primera edició mexicana de 1953 amb portada de Pere Calders)

1 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Obrir el blogger, sempre comporta alguna novetat que dona una nova dimensió a l'actualitat del Grup de Lectura. Gràcies, Carles, per la teva dedicació. Ens prometem un any 2009 certament interessant.

 
PrestaShop themes