Diari de lectura. L'Odissea (1)

1 d’oct. 2008 0 comentaris

Ja hem començat la lectura de L’Odissea. Avui hem llegit la invocació a la musa i el cant I en el què els déus decideixen en assemblea el retorn d'Odisseu. Abans de començar la lectura hem fet una particular invocació musical i hem escoltat el Viatge a Ítaca d’en Lluis Llach:




Quan surts per fer el viatge cap a Itaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d'aventures, pl
e de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea d'Itaca.
Has d'arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis ge
ns la travessia.
És preferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis l'illa,
ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses.
Itaca t'ha donat el bell viatge,
sense ella no hauries sortit.
I si la trobes pobr
a, no és que Itaca
t'hagi enganyat. Savi, com bé t'has fet,
sabràs el que volen dir les Itaques.


El grup ha crescut. Avui érem 20 lectors malgrat que hi havia quatre absències de lectors habituals que estan de viatge. Tothom –que ha volgut- ha pogut llegir, encara que els darrers lectors ho han fet amb un fragment petit perquè el cant s’acabava.



Hem detectat dos dificultats a l’hora d’afrontar la lectura: la pronunciació d’algunes paraules – sobretot els noms de personatges més desconeguts i els topònims grecs- i la contextualització d’algunes històries. Haurem de posar-hi remei. La lectura però, promet, i tornem a tenir la sensació de trobar-nos davant un gran text.


La sala encara és buida de decoració, a mida que l’anem ambientant amb informació sobre L’Odissea i la cultura grega anirem solucionant el problema de la contextualització. Bastants lectors s’han endut el llibre a casa –cosa poc habitual -, per tant fins la setmana vinent tenim a Telèmac “meditant en el seu enteniment el viatge que li ha aconsellat Atena” –així acaba el Cant I- i als lectors repassant les conseqüències de l’assemblea dels déus.


 
PrestaShop themes