Diari de lectura. L'Odissea (5)

29 d’oct. 2008 2 comentaris
Lectura i lectors. Matí desangelat de vent i de pluja. Malgrat les inclemències del temps, 18 lectors valents ens hem aplegat avui a la Sala Quixot per acompanyar Odisseu en la seva sortida de l'illa d'Ogigia.

Semblava que el poderós Posidó, el que sacseja la terra, havia aplegat els nuvols i el vent per impedir que tornessim a fer realitat el moment en què Odisseu aconsegueix sortir de l'illa de Calipso i arribar a l'illa d'Esquèria. Qui sap? Potser, savi com és, sap que cada cop que algú obre un llibre i llegeix, tot el que hi ha dins pren vida i a ell, al sacsejador de la terra, li tornen a fer mal les astúcies d'Odisseu. S'haurà d'acostumar perquè pensem arribar fins al final i està vist que, fins i tot amb pluja i vent, els lectors acudeixen puntualment a la cita setmanal de la lectura en veu alta.

(Si dimecres vinent neva, aleshores ens haurem de preocupar)

Argument. Hem acabat el fragment del cant IV que ens va quedar pendent i hem llegit el cant V: Zeus reuneix la segona assemblea dels déus i, a petició d'Atena i aprofitant que Posidó no hi és, envia Hermes de missatger a l'illa de la nimfa Calipso per tal d'alliberar Odisseu. Calipso intenta convèncer Odisseu que no marxi però finalment li facilita els estris necessaris per construir-se un rai. Odisseu veu terra després de navegar durant divuit dies però Posidó, contrari a l'heroi a causa de la ceguesa que aquest havia ocasionat al seu fill Polífem, el descobreix i el fa naufragar. Finalment, la nimfa marina Leucòtea li facilita un vel immortal que l 'ajuda a arribar sa i estalvi a l'illa dels feacis, Esquèria. Odisseu arriba a la costa d'Esquèria cansat i malferit, despullat i tapat amb fulles es quedarà adormit sota un aladern i una olivera.



Mapes. Avui hem penjat un mural enorme on podrem anar veient els llocs pels que va anar voltant Odisseu. L'anirem omplint i ens anirà molt bé per seguir la lectura. Avui, a més, la Carme i el Miquel ens han regalat un mapa a gran escala de Grècia i les illes gregues acabat de portar d'allà mateix. Bons lectors i generosos, què més volem!

Bellesa. "Odisseu, ple de joia pel vent, va estendre les veles i, assegut estant, governava hàbilment el rai amb el timó. No li queia el son damunt les parpelles tot mirant les Plèiades, el Bover, que es pon tard, i l'Ossa, anomenada també amb el sobrenom de Carro, que gira allí mateix, espia d'Orió, i és l'única privada dels banys de l'Ocèan."

Concurs. No hi ha premi, ni segurament concursants però a partir d'avui cada dimecres hi haurà una pregunta de concurs. Ho anirem perfeccionant. La pregunta d'avui -relacionada amb el cant V- és:

Eure, Notos, Zèfir i Bòreas seguint les instruccions de Posidó miren d'impedir que Odisseu arribi a la terra paterna i fan sotsobrar el rai en què navega. Qui són - o què són- Eure, Notos, Zèfir i Bòreas?

2 comentaris :

  • carme ha dit...

    Qui ho diu que no hi ha concursants?

    Es tracta de vents.
    EURE - Vent del sud-est = XALOC
    NOTOS- Vent del sud = MIGJORN
    ZÈFIR- Vent suau de PONENT
    BÒREAS- Vent del nord = TRAMUNTANA

 
PrestaShop themes